Knižní okénko 3

Jelikož máme léto, čas dovolených, užívání volna a klidu. Hodí se k tomu volnu a užívání určitě i kniha.
A dnes Vám chci ukázat mojí knihovničku a vybrané knihy, které mě opravdu bavily a přečetla jsem je, jak se říká, jedním dechem.
U mě nenajdete detektivky. A když už,tak žádné krváky,spíš takové knihy s nějakým tajemným, záhadným příběhem. Nejraději mám však příběhy z minulosti,romány a hodně velké oddechovky.



Tajemství porodní báby:
knížka, která je rozdělená na tři díly( tři knihy), já mám za sebou první díl, teď mám rozečten druhý.
Příběh se odehrává ve 12.století v Sasku. Mladá porodní bába Marta zasahuje u porodu hradního pána, ale dítě se narodí mrtvé a hradního pána to rozzuří a chce jí useknout ruce i nohy. Martě se podaří utéct a přidá se k partě kolonistů, kterou vede čestný rytíř Christian, který se okamžitě do Marty zamiluje. Ale jelikož má Marta krom toho,že zná léčivé účinky bylinek i léčitelské schopnosti stane se středem zájmů všech  i hlavního nepřítele Christiana, proradného rytíře Randolfa. Kolonisté táhnou do Saska, kde chtějí založit novou vesnici, nový život. Na cestě je doprovází spousta úskalí a překážek. Na místo však dorazí a dokonce se ukáže, že jejich vesnice stojí na stříbrné žíle.
Vřele doporučuji!!

Bílá perla:
příběh se odehrává v roce 1941 v kolonii Britského Malajska. Constance je vdaná za anglického majitele kaučukové plantáže,je oddanou manželkou a matkou sedmiletého Teddyho. Ale uvnitř sebe jí utlačuje nuda a únavné vedro a hlavně manželství bez lásky.
Nudu promění útok Japanoska na Malajsii.Connie se rozhodne o útěk do Singapuru na lodi, která nese jméno Bílá perla, kterou dostala jako dar o svého manžela. Krom její rodiny se na palubě plaví i její tři přátelé a záhadný obchodník , protože jenom on jediný ví, kudy v pořádku proplouvat mezi ostrůvky v Jihočínském moři. Plány se však hatí  v okamžiku kdy se dozví, že i Singapur je v obléhání.Napětí na palubě by se dalo krájet a strach ovládá celou posádku.
Doplujou nakonec do Singapuru, nebo se ocitnou úplně jinde?? Přečtěte si to a dozvíte se to.
Kniha ač se podle popisu nezdá, je krom napětí, války, tajemství plná i romantiky a lásky.

Doktorka z domu Trubačů:
životní příběh o ženě,o které se moc nemluví a přitom pro naši republiku pořídila s jejím manželem spoustu sbírek brouků a dalších objevů, které zasílali z Orientu, kde doktorka Vlasta Kalálová- Di lottiová založila nemocnici. Kde se zamilovala, vdala a přivedla na svět své dvě děti. Její život je popisován v dopisech, které psala své rodině, svým přátelům z Bagdádu. Nakonec se rozhodli,po několika letech, že se vrátí. Tuším, že za to mohla i Vlastina nemoc( teď to nemůžu dohledat a už si to nepamatuji). Vlasta se s celou rodinou vrátila,ale jejich životy navždy rozdělil konec války. 8. května roku 1945 při odsunu němců Vlastu a její rodinu zastřelili vojáci. Vlasta hrála, že je mrtvá a tím se vlastně zachránila. Vlasta přesto nezahořkla a snažila se dál pomáhat lidem.
Velmi osobitý příběh.


Žena obchodníka s kořením:
Typický historický román z Londýna z roku 1666. Kate je manželka bohatého obchodníka s kořením. Její život by měl být poklidný,spokojený a šťastný,ale jen do doby než přišel velký požár, který zničil veškerý majetek jejího manžela, který byl po tom odkázaný na novou práci. Lákavá nabídka pana Hacketta vystavět nový Londýn,se ukáže jako špatné rozohodnutí. Katin manžel se našel jednoho dne mrtvý, Kate nevěří, že by spáchal sebevraždu a začne pátrat jak to tedy bylo. Ale při pátrání začne jít o život i jí. Zdrcená a zcela bez prostředků najde útočiště v rodině výrobce parfémů Gabriela. Gabriel je slepý,ale jeho čich je tak silný, že při výrobě parfémů nemá konkurenci. Vrah jejího manžela jí však objeví i tady.
Samozřejmě netrvá dlouho a mezi Kate a Garielem( přesto, že je ženatý) vzniká velké pouto, které nakonec....přečtěte si a dozvíte se, jak celý příběh skončí.


Jíst meditovat milovat:
knížku, kterou asi nemusím moc představovat. Byla to moje průvodkyně ve vlaku, když jsem jezdila na vysokou školu do Prahy.
Úžasný příběh ženy, která nejdříve nevěděla co se svým životem. Zjistila, že je nespokojená. Nakonec si prošla rozvodem, depresemi a dalším neúspěšným milostným vztahem. Po těchto zkušenostech se rozhodla k radikálnímu kroku a to, že si dopřeje čas aby našla samu sebe.
Opustí zaměstnání a sama se vydá na roční tour. Nejdříve do Itálie, kde rozjímá nad krásou památek, dopřává si dobrého jídla a objeví tu spoustu nových přátel,s kterými tráví čas.  Poté se vydá do Indie, kde se pokouší přiblížit Bohu a absolvuje čtyřměsíční duchovní cestu do svého nitra za pomocí meditací. I zde se samozřejmě potkává se zajímavými lidmi,s kterými prožívá jejich život. A nakonec se vydá do Indonésie, kde chce dosáhnout svého cíle- rovnováhu mezi světským potěšením a pravou zbožností.Na Bali se stane žačkou starého šamana a dokonce tu najde i tu opravdovou nefašovanou lásku.
Krásná kniha i film!!!
Kašmírový šal:
kdo má rád tajemství, vyklízení straých věcí a objevování jejich příběhu, tak pro Vás je přesně tato kniha.
Kniha prolíná historii i součastnost. Při vyklízení domu po rodičích Mair objeví v prádelníku v hebvábném papíru zabalený krásný šál, který byl z pravého kašmíru, při rozbalení z něho ale vypadla obálka, v které byl pramen vlasů. Byl to šál, který patřil její babičce,komu ale patřil ten pramen vlasů? Mair o tom musela neustále přemýšlet a rozhodla se,že to vypátrá. Její babička několik let pobývala se svým manželem misionářem v Indii. Mair se vydá na cestu do Indie aby objevila tajemství babiččina šálu.Během cesty se seznamuje se zajímavými lidmi, potkává jí dobro i zlo.
A teď příběh z hostorie- Nerys Watkinsová( babička) následuje svého manžela do Indie, jejich manželství je klidné a Nerys je oddanou manželkou. Nerys objevuje po boku svého manžela krásné město Šrínagar, ležící v srdci Kašmíru, zde žijí Briti v luxusních dřevěných hausbótech, chodí do klubů, flirtují a popíjejí. Dokonce i Nerys tu potkává zajímavého muže, který jí okouzlí. Nakonec ale propukne válka a muži musejí odejít na frontu. Ženy pociťují strach nad budoucností. 
Nerys a její dvě kamarádky prožívají spoustu zajímavých situací.
Tato knížka patří zrovna mezi ty, které se čtou jedním dechem. Musíte číst dál a dál dokud se nedozvíte jak to všechno skončí.




Kdo jste přečetli až sem, máte můj obdiv. Netušila jsem,že se až takhle rozepíši,ale jde o knihy a ty já prostě miluji.


Jak to máte s knihami Vy, čtete rádi?Jaký žánr preferujete?


Danča

PS: Všechny tady popsané knihy seženete např u Knihy Dobrovský


Komentáře

  1. Děkuji za typy na zajímavou četbu.Bez knížky si neumím už od dětství představit život.V poslední době čtu nejraději detektivky,ale takové ty složité.Ale mám ráda i pěkné romány,spíše i psychologické.Co už nemusím jsou knížky,kde je až moc romantiky.Z toho jsem už nějak vyrostla.Možná mě i život poučil.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Moc si ho vážím.

Oblíbené příspěvky