Medovník
Tak prázdniny nám skončily. Ode dneška už zase brzké vstávání, dojíždění v každém počasí do školy a pak zase zpět, každodenní učení s Mikuldou....a do jara a léta daleko!!! Né, nestěžuji si. To je jen pouhé konstatování.😀 A proto, oslaďme si život nějakou dobrotou,třeba Medovníkem, který je výborný. Já bych ho mohla sníst celý na posezení. 😀
Medovník
těsto:
3 vejce
2 lžíce medu
1 sklenice krystalového cukru
1 lžička sody
2,5 sklenice hladké mouky
Do mísy dáme vejce,med a cukr. Smícháme a zahřejeme ve vodní lázni.Mícháme dokud se nerozpustí krystalky cukru. Pak do směsi přidáme sodu. Směs se zbarví do bíla( smetanova), zapění a zvětší se. Postupně zamícháváme mouku. Těsto musí mít roztíratelnou konzistenci. Nesmí být příliš tuhé.
Směs si rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozetřeme co nejvíce do tenka na pečící papír. ( Jde to trochu hůře, protože těsto je takové lepivé). Pečeme cca na 200stupňů cca 5-7 minut. Těsto po upečení ztmavne. Korpus si upravíme podle našeho talíře nebo tácu , na kterém budeme medovník podávat. Z odřezků si vytvoříme ,, drobenku", kterou potom posypeme vrchní korpus.
Připravíme si krém:
1 kelímek smetany ke šlehání, 1 kelímek zakysané smetany, trochu cukru
Smetanu vyšleháme, přidáme zakysanku a cukr.
Korpusy promazáváme krémem. Nahoře skončí krém a ten posypeme drobenkou ze zbytků korpusů a mletými oříšky.
Medovník
těsto:
3 vejce
2 lžíce medu
1 sklenice krystalového cukru
1 lžička sody
2,5 sklenice hladké mouky
Do mísy dáme vejce,med a cukr. Smícháme a zahřejeme ve vodní lázni.Mícháme dokud se nerozpustí krystalky cukru. Pak do směsi přidáme sodu. Směs se zbarví do bíla( smetanova), zapění a zvětší se. Postupně zamícháváme mouku. Těsto musí mít roztíratelnou konzistenci. Nesmí být příliš tuhé.
Směs si rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozetřeme co nejvíce do tenka na pečící papír. ( Jde to trochu hůře, protože těsto je takové lepivé). Pečeme cca na 200stupňů cca 5-7 minut. Těsto po upečení ztmavne. Korpus si upravíme podle našeho talíře nebo tácu , na kterém budeme medovník podávat. Z odřezků si vytvoříme ,, drobenku", kterou potom posypeme vrchní korpus.
Připravíme si krém:
1 kelímek smetany ke šlehání, 1 kelímek zakysané smetany, trochu cukru
Smetanu vyšleháme, přidáme zakysanku a cukr.
Korpusy promazáváme krémem. Nahoře skončí krém a ten posypeme drobenkou ze zbytků korpusů a mletými oříšky.
Dobrou chuť Vám přeje Danča
Dani, vypadá báječně. Medovník miluju, ale peče ho dcera, ta umí výborný. Já ho před pár dny koupila hotový, k Valentýnovi. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend. D.