Noc kostelů 2018

Znáte tuto akci? Já ji objevila před pár lety a stala se pro mě takovou malou tradicí. Věřící sice nejsem,ale kostely obdivuji jako stavby a dokonalostí jejich výzdobou,ať je skromná či bohatá.
 Tady si můžete vyhledat více informací o této akci, najdete tam i všechny kostely, které se k této akci připojily a byly otevřeny.
 My už se těšíme na příští rok. 

Letos jsme zavítaly s Áňou ( dělá mi každoročně doprovod) do mého rodného města. Tam se k nám přidala babička s dědou. A bylo to moc pěkný.






Náhrobní kámen manželů Golčových. Maxmilián Golč si ho nechal udělat ještě za svého života s vynechánímdvou spodních řádků, kam měli dovytesat potom datum jejich smrti. Když zemřel, vytesali tam jeho datum,  hraběnka Golčová ho přežila o čtyři roky,ale když zemřela,jí už tam datum úmrtí nikdo nevytesal.

dělová koule,která zabila Golčova koně,na kterém jel- on přežil



žebro, lopatka a spodní čelist velryby grónské- jsme rarita, protože nikde jinde je nenajdete umístěnév kostele. U nás jsou ještě  k vidění ostatky velryby grónské v muzeu v České Lípě


Věž je umístěná vedle kostela,mezi kostelem a věží vede silnice. Vždycky jsme si kladli otázku proč to tak je?! A důvod je velmi prostý. Jelikož byla původně vybudovaná jen malá Loreta,tak takováhle velká věž by k ní esteticky nepasovala.


A takto je naše věž fotogenická od našich z balkonu. Máme doma asi milion fotek věže,ať při západu slunce,nebo se sněhem v zimě.


Zde si můžete o našem kostele přečíst víc.

Danča

Komentáře

Oblíbené příspěvky